Mind to motion

Mediation

Met behulp van mediation

Samenwerken aan een oplossing

Conflicten zijn er overal. Ook binnen organisaties. Om verschillende redenen. Vaak moet je als betrokken partijen weer met elkaar verder. Daarom is het fijn om met behulp van een mediator samen te werken aan een voor ieder acceptabele oplossing waarmee je weer vooruit kunt.

Samen verder

Wat is mediation?

Tijdens een mediation proberen partijen samen tot een oplossing te komen. Als mediator begeleid ik dit. Iedereen krijgt de ruimte en gelegenheid te vertellen wat er dwars zit. Door dit (soms voor het eerst) van elkaar te horen en met elkaar te bespreken, ontstaan vaak nieuwe inzichten.

Ik zorg ervoor dat het op gang brengen van deze dialoog gebeurt in alle rust, in vertrouwelijkheid en in een veilige setting. Als alle relevante zorgen, wensen en behoeften helder zijn, kan worden besproken hoe jullie samen uit het conflict komen en weer verder kunnen gaan.

Stichting Mediatorsfederatie Nederland (MfN) – de koepelorganisatie van mediation in Nederland – legt in deze animatie uit wat mediation is.

Voor beide passende oplossing

Eén van de kenmerken van mediation is dat je samen met de andere partij werkt aan een oplossing die voor beide aanvaardbaar is. Ik begeleid dit proces, maar kom niet met de oplossing.

Dat is echt een gezamenlijke inspanning van beide partijen. Daarom is het belangrijk te weten dat deelname aan een mediation altijd vrijwillig is. Het is een bewuste keuze om je bereid te tonen gezamenlijk aan een oplossing te werken.

Wat mediation aantrekkelijk maakt

Met mediation bespaar je tijd, geld en energie ten opzichte van een juridisch traject. Ook als je kijkt naar de impact op de organisatie. Een klein conflict kan zich uiteindelijk als een olievlek binnen de organisatie verspreiden. Dat kun je een halt toeroepen door met hulp van een mediator te werken aan een duurzame oplossing die uitvoerbaar is en waarvan de partijen eigenaar zijn. Je werkt dus samen aan een nieuwe situatie waarin de lucht is geklaard en iedereen zich weer kan richten op het met elkaar waarmaken van ambities in de organisatie. En wat daarvoor op het pad daarnaar toe is besproken, blijft tussen de betrokken partijen.

Werkwijze mediation

We doorlopen vijf stappen

1. Vrijblijvend kennismakingsgesprek of intake

Tijdens dit oriënterende gesprek leg ik uit wat mediation omvat en welke uitgangspunten gelden. Beide partijen vertellen in het kort hun kant van het verhaal. Ik vat samen welke punten moeten worden opgelost. Er is ruimte voor vragen. Aan het einde van dit gesprek bespreken we het vervolg. Dit gesprek duurt maximaal 45 minuten is gratis.

2. Start mediation

Besluiten jullie een mediationtraject te starten, dan ontvangen jullie beide een Mediationovereenkomst. Hierin staan alle afspraken over de mediation zoals vertrouwelijkheid, geheimhouding, het type conflict, het uurtarief en de manier waarop jullie de kosten verdelen. De Mediationovereenkomst wordt voor de start van de eerste sessie door jullie allebei ondertekend. Door deze ondertekening stem je er expliciet mee in dat je bereid bent actief mee te werken aan een oplossing van het conflict. En geef je tevens de opdracht om van start te gaan met de mediation.

3. Vervolgbijeenkomst(en)

De plenaire mediationgesprekken duren ongeveer 1,5 tot 2 uur per sessie. Ik help bij het op gang brengen van de communicatie. Hierbij is ruimte om het eigen verhaal te vertellen. Ook is er aandacht voor zorgen, wensen en behoeften. Tijdens deze sessie stel ik waar nodig vragen, vat ik samen en breng ik de verschillende belangen in kaart. Aan het einde van iedere sessie bespreken we de voortgang en maken we afspraken over het vervolg.

4. Oplossing bepalen

Als jullie weer met elkaar constructief de dialoog kunnen voeren en elkaars inzichten en belangen over en weer helder zijn, dan er ruimte om samen oplossingen te bespreken. Ik help jullie om hierin overzicht te krijgen. Van de oplossingen die jullie met elkaar bedenken gaan we na of deze echt voor beide acceptabel zijn en bovendien uitvoerbaar en toekomstbestendig. 

5. Vaststellingsovereenkomst

Is er een voor beide acceptabele oplossing gevonden waarvan ook duidelijk is wat dit concreet betekent, dan kan dit worden vastgelegd in een overeenkomst. In deze vaststellingsovereenkomst staan de afspraken die je met elkaar hebt gemaakt. Dit schept rechten en plichten waar jullie je vervolgens aan moeten houden. Door de overeenkomst te ondertekenen verklaren jullie beide je te houden aan deze afspraken. Na het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst is de mediation afgerond.

Neutrale omgeving

Tijdens een mediation is het belangrijk dat alle partijen in alle rust en in vertrouwelijkheid met elkaar in gesprek kunnen zijn, zodat jullie vrijuit kunnen praten. Daarom zorg ik voor een veilige setting en neutrale omgeving.

Hoe lang duurt een mediation?

Gemiddeld zijn drie sessies nodig van 1,5 tot 2 uur per keer. Meestal zit er ongeveer twee weken tussen de gesprekken. De doorlooptijd van een mediationtraject is zo’n vier tot acht weken. Het verloop van een mediation hangt af van de specifieke situatie en de aard van het conflict.   

Verschillende thema’s

Specialisaties binnen mediation

Is er sprake van een arbeidsgeschil waarbij een medewerker, leidinggevende en HR-adviseur zijn betrokken? En soms ook al een jurist? Dan is het mogelijk om met behulp van een speciaal hiervoor opgeleide mediator op zoek te gaan naar een mogelijke oplossing van het arbeidsconflict of als het niet anders kan, besluiten tot een respectvolle beëindiging van de arbeidsovereenkomst. In zo’n situatie verwijs ik je graag door naar een arbeidsmediator uit mijn netwerk. Dat geldt ook voor mediation rond heel specifieke thema’s zoals bijvoorbeeld contractmanagement of conflicten met de overheid.

Getriggerd?

Stel je vraag

Wil je meer weten? Een offerte aanvragen? Of vrijblijvend een kop koffie of thee drinken en bespreken hoe ik van toegevoegde waarde voor jouw organisatie kan zijn?

Laat het me weten!